DIY door Karin van Studio Cooliejoelie

Geniet jij ook zo van de zomer? Gezellig barbecueën, lekkere lange avonden buiten in de tuin of onder de veranda. En wanneer het wat klammer wordt de houtkachel aan, en met zijn allen om het vuur. Als je dan zo fijn buiten kan zitten, dan willen we ook dat de tuin er gezellig uitziet! In deze DIY laat ik je zien hoe je op een eenvoudige manier deze kleurrijke lampionnetjes kan maken die je tuin, binnenplaats, balkon of veranda helemaal het gezellige zomergevoel geven.


Benodigdheden:
– Lichtsnoer met LED-lampjes (Je kan zelf bepalen hoelang en hoeveel lampjes het snoer heeft. Het lichtsnoer in dit voorbeeld heeft 40 lampjes en werkt op batterijen).
– Papier in verschillende kleuren en met verschillende motiefjes 80 tot 90 gr.
– Sisaltouw
– Stanleymesje
– Snijmat
– Liniaal
– Schaar

Stap 1:
Neem het lichtsnoer. Afhankelijk van de ruimte tussen de lampjes en het soort lampje bepaal je hoeveel lantaarntjes er nodig zijn.
Bij het lichtsnoer dat ik gebruikte is er weinig ruimte tussen de lampjes, 5 cm. De lampjes zijn klein en zitten met een dun ijzerdraad aan elkaar verbonden. Ik heb ervoor gekozen om de lampjes per drie te bundelen, door ze aan elkaar de draaien. Tussen de bundels zit 15 cm, incl. lampjes. Ik heb dan 8 lantaarntjes nodig voor mijn lichtsnoer.

Stap 2:
Nu je weet hoeveel lantaarntjes er nodig zijn, ga je met het papier aan de slag. Neem het papier en snij dit in vierkanten van 20 x 20 cm. Maak hierbij gebruik van je liniaal en je snijmat. Op die manier kun je, met behulp van je stanleymes, het papier nauwkeurig snijden langs de liniaal. Het aantal vierkanten papieren staan gelijk aan het aantal lantaarntjes die je nodig hebt.

Stap 3:
Vouw de lantaarntjes volgens de instructie hieronder of klik hier voor het instructiefilmpje.

Stap 4:
Neem het lichtsnoer. Als het goed is heb je de lampjes al gebundeld die je samen wilt hebben, anders doe je dit nu eerst. Pak vervolgens het sialtouw erbij. Maak het touw vast aan het begin van je lichtsnoer, aan de kant van de batterijen of stekker. Wikkel het touw om het draad van het lichtsnoer heen. Zijn er lampjes waar geen lampionnetje overheen komt, omwikkel deze dan extra met het touw, zodat ze niet al te fel schijnen. Heb je net als ik een heel dun ijzerdraad als lichtsnoer? Maak dan bij je bundel lampjes een extra knoop in het touw, zodat het lantaarntje daarop kan blijven hangen. Omwikkel het lichtsnoer tot het einde waar je een knoop maakt bij het laatste lampje en knip dan het touw af.

Stap 5:
Vouw de lantaarntjes om de lampjes door voorzichtig je lampje of de lichtjesbundel door de opening in je vouwwerk te duwen en ‘voilà’, de Zomerse lantaarns zijn af. Geef het een mooi plekje in je tuin door het bijvoorbeeld op een schaal te leggen of op te hangen. Hou wel rekening met regen, haal ze dan even naar binnen!

Tip: hang de lampionnetjes na de zomer gezellig binnen.

Ik ben heel benieuwd hoe jouw ‘Zomerse lantaarns ‘eruit komen te zien. Inspireer elkaar en deel je foto!

BEKIJK OOK DEZE DO IT YOURSELFS: