De DIY macramé veer viel zo in de smaak, dat ik voor kerst nog zo een soort do it yourself met jullie wil delen. Je kunt heel makkelijk de veer andersom maken, dus de bovenkant kort knippen en de onderkant lang laten (zie hier). Maar in deze do it yourself doen we het net even wat anders. Leuk voor in de boom, aan je cadeautjes of als decoratie in huis.

Benodigdheden:
Macramé touw (totaal 2,40m)
• Schaar
• Extra: kraaltjes

Stap 1:
Voor een kerstboompje van 8 cm hoog heb je een stuk van 40 cm nodig en een stuk van 200cm. Vouw het stuk van 40cm dubbel, dit is je basis in het midden.

Stap 2:
Het stuk van 2 meter leg je onder het midden neer, met aan beide kanten evenveel touw.

Stap 3:
Nu ga je continu de square knot knoop die je op onderstaande foto in stappen kunt zien. Je legt het linker touwtje over de middelste 2 en het rechtertouwtje leg je weer over dit touwtje heen (zie stap A op onderstaande foto).
Stap 4:
Het rechtertouwtje haal je onder het midden door en dan door het linker lusje weer naar boven (zie stap B op de foto hierboven). Dit trek je aan tot je een mooi lusje over houdt van ongeveer 1,5 cm.

Stap 5:
Nu doe je deze knoop nog een keer, maar dan begin je aan de andere kant. Zie stap D en E op de onderstaande foto en ook dit trek je aan. Dit is je basis. Stap 6:
Nu ga je deze knoop weer opnieuw doen, maar in plaats van dat je hem aantrekt, hou je er een ruimte van 1 cm tussen. Je doet ook de tweede knoop vanaf de andere kant en dan trek je het aan, met nog steeds die 1 cm er tussen. Zie stap E hieronder op de foto.


Stap 7:
Weer ga je die knoop maken, alleen hou je er nu 2 cm tussen. De tweede knoop doe je er ook achter aan zodat het weer strak zit. Het ziet er nu zoals bij stap F op de foto uit.

Stap 8:
Nu schuif je dit in zijn geheel naar de bovenkant aan en creëer je dus de eerste lagen van je kerstboom. Zie stap G op de foto hierboven. Nu ga je stap 7 continu herhalen maar steeds met 1 cm meer er tussen. Dus de volgende knoop is met 3 cm er tussen. Dit doe je tot dat je 10 cm er tussen doet.

Stap 9:
Als je alles strak tegen elkaar aan hebt geschoven hoef je alleen nog de ‘stam’ van je kerstboom te maken. Dit doe je weer met dezelfde knoop, alleen trek je hem dan direct er strak tegen aan. Zie stap C en D op de foto. Deze knoop doe je 3 keer (of als je een langere stam wilt, nog meer keer).

Stap 10:
Trek nog een keer alles goed aan en knip vervolgens de losse touwtje aan de onderkant nog af en je kerstboom is klaar.

Extra tip: Wil je je kerstboom nog uitgebreider maken? Dan kun je tussendoor nog gele en rode kraaltjes toevoegen die dienen als lampje en kerstbal.