Ik heb de afgelopen maanden heel veel kaarsjes gebrand. Het geeft zo een gezellige sfeer in huis en laat bij geurkaarsen ook nog eens lekkere geur in huis achter. Maar ik vind het toch altijd zonde: dat er nog een restje in de pot zit, maar de kaars al niet meer aan wil. Dat is dus geen probleem meer. Ik deel in deze blog een handige tip met je én twee do-it-yourselfs wat je kan doen met je restjes kaars.

Tip om de kaarsresten uit je potje te krijgen:

Is je kaars opgebrand maar heb je er nog veel restjes in zitten? Giet er kokend water bij en laat het vervolgens even staan. Je ziet dat er gelijk al wat bubbels om hoog gaan. Het doet mij een beetje denken aan een lavalamp. Er ontstaat aan de bovenkant een nieuwe laag kaars. Zodra dit uitgehard is, haal je dit er af. Zit er nog steeds kaars in je potje? Dan herhaal je dit weer. Zo haal je op een makkelijke manier je hele potje leeg én kun je weer iets anders doen met de kaars restjes.

Maar wat kun je dan doen met die kaars resten?

Ik heb twee ideeën voor je gemaakt.

Benodigdheden do-it-yourself ombre effect:
– Pannetje met water
– Hittebestendige kom
– Dinerkaarsen in een andere kleur dan de kaarsen die je gaat smelten

Bij deze do-it-yourself ga je de resten kaars die je hebt smelten op de au bain-marie manier. Dus vul een pan met water en leg de kaars resten in de hittebestendige kom die je op het water zet. Laat het water koken en wacht tot de kaars resten gesmolten zijn. Zodra het helemaal gesmolten is, dip je de onderkant van de kaars erin en haal je deze er vervolgens ook snel weer uit. Als je de kaars er te lang in laat zitten, word de laag te dik en het mooist is als deze dun is. Houd dit direct onder de koude kraan zodat het gelijk goed hard is. Nu doop je de kaars er opnieuw in, maar dan net iets minder ver zodat je het ombre effect creëert. Vervolgens hou je het weer onder de koude kraan. Als je nog steeds kaarsvet over hebt, kun je de kaars er nog een keer in dippen, maar let wel op dat de kaars niet te dik wordt voor een kandelaar.

Benodigdheden voor het maken van een eigen kaars:
– Mesje
– Kaarslont
– Satéprikker

OF

– Pannetje met water
– Hittebestendige kom
– Vierkante bakblik met bakpapier erin
– Kaarslont
– Satéprikker
– Mesje

Met de resten kaars kan je ook weer een nieuw kaars maken. Je kan natuurlijk alles omsmelten en het terug in een potje doen met een nieuwe kaarslont. Maar je kan er ook iets creatiefs van maken. Als je alle resten kaars als schijven uit het potje hebt gehaald en ze dik genoeg zijn (minimaal 5mm) kun je ze in een vorm snijden die jij wilt. Ik heb ervoor gekozen deze vierkant te maken. Let wel op, het is heel erg kwetsbaar, dus doe dit voorzichtig op een egale ondergrond zodat de kans op breken kleiner is. Maak vervolgens in het midden met de satéprikker een gaatje en rijg daarna alle stukken aan een kaarslont en kaar is jouw kaarsje.

Als je allemaal ongelijken schijven hebt, kun je alles smelten op de au bain-marie manier. Is alles gesmolten? Giet het dan in een bakblik waar bakpapier in zit, zodat je een grote vorm krijgt. Zorg dat het ongeveer 5mm dik is. Laat dit uitharden en snij hier vervolgens de vormen uit die je wilt. Maak weer gaatjes in het midden en rijg alles aan de kaarslont.