Verzending binnen 48 uur     •     Persoonlijk en snel contact    •     Verzonden als cadeautje

Free Shipping Charge

DIY door Lisa van de blog www.crohn-ik.nl

Soms komt het wel eens voor dat een DIY-project wat mislukt en/of ineens breekt. Een materiaal waarbij de kans groot is dat het zo nu en dan mislukt is cement en dat is mij laatst ook gebeurt. Ik was bezig met een DIY-project met cement gieten. Alleen had ik niet genoeg geduld en ik was te vroeg met de mal verwijderen. Met als gevolg dat het cement-project door midden brak. Ik baalde even flink, maar toen kreeg ik een idee. In Japan heb je een traditie om gebroken voorwerpen te repareren, dat heet Kintsugi. Kintsugi is de Japanse kunst om scherven van aardewerk met goud te lijmen. En zo ontstond het plan om de gebroken DIY te repareren. Kijk je mee?

Benodigdheden DIY cement gieten
-Snelcement, merk Weber zak 2kg (te verkrijgen bij de bouwmarkt)
– Reageerbuisjes
– Mal om het cement in te gieten
– Maatbeker voor het water
– Verfroerstaaf om te mengen

Stap 1
Zet alle spullen alvast klaar en bedek je ondergrond met bijvoorbeeld plastic om de omgeving te beschermen voor het cement. Volg daarna de instructies op het pak van het cement. Heb je cement met veel steentjes? Dan adviseer ik het eerst door een zeef te halen.

Stap 2
Maak de mal stofvrij. Ik heb een lege grote pot van eiwitpoeder gebruikt. Ik heb besloten om het cement te mengen in de mal zelf.

Stap 3
Giet het cement in de mal en voeg hier al roerend het water aan toe. Blijf goed roeren tot je een gladde massa hebt.

Stap 4
Als alles goed gemengd is en egaal is, druk je de reageerbuisjes erin. Let op dat je de reageerbuisjes niet helemaal tot aan de bodem drukt. Zorg dat de reageerbuisjes rechtop staan, maar wees wel snel met deze handeling. Ik merkte namelijk al dat het cement snel begon uit te harden.

Stap 5
Geduld, geduld en nog eens geduld. Het is tijd om het cement te laten drogen. Ik kan je aanraden om dit toch wel minimaal 24 uur te laten drogen. Anders is de kans groot dat het project breekt, zoals het bij mij is gebeurd. Want geduld had ik niet.

Stap 6
Verwijder de mal zorgvuldig en je DIY cement gieten is klaar voor gebruik. Kwam het er toch gebroken uit? Lees dan snel onder de foto verder, want ik vertel je hoe je er toch nog wat moois van kan maken als het gebroken is.

Benodigdheden: 
• Gebroken voorwerp (in mijn geval een blok cement met reageerbuisjes)
• Montagekit extra sterk en een kitspuit
• Goudfolie in kleine stukjes (of zilverfolie of koperfolie)
• Lijm
• Dun kwastje en een plastic bakje

Stap 1
Pak de gebroken stukken cement er bij en maak het stofvrij. Leg de gebroken stukken zo bij elkaar, dat je het makkelijk aan elkaar kan lijmen.

Stap 2
Maak de montagekit klaar voor gebruik en doe het in de kitspuit. Vervolgens kit je de gebroken stukken cement aan elkaar. Laat dit daarna 24 uur drogen, zodat het goed aan elkaar gehecht is.

Stap 3
Zodra het cement DIY weer aan elkaar is door de montagekit, begint het leuke werk. In het plastic bakje doe je wat hobbylijm. Daarna doe je de stukjes goudfolie er bij en meng je dat met elkaar. Er ontstaat nu een soort papje. Hoe meer goudfolie, hoe beter de dekking is straks.

Stap 4
Nu is het tijd om alle breuklijnen te vullen met het papje van lijm en goudfolie. Dit werkt het handigst met een dun kwastje, zodat het goed in de breuklijnen komt. Doe dit met geduld en doe het zorgvuldig, dan wordt het eindresultaat het mooiste.

Stap 5
Laat alles weer goed drogen en werk eventueel bij als het nodig is. Eventueel kan je ook nog vernis over de goudfolie doen, zodat er een beschermlaagje over komt.

En klaar is je herstelde DIY-project volgens de Kintsugi manier. Ik heb in de reageerbuisjes droogbloemen gedaan. Ik ben zelfs blij dat het eerste DIYproject gebroken was, want ik vind het eindresultaat nu nog specialer dan ik eerst in gedachten had.