In de nieuwe collectie van Hebbers vind je ook twee verschillende leuke en vrolijke mokken. Net als alle andere producten in de webshop zijn ook deze helemaal handgemaakt. Nu kan ik zelf geen pottenbakken, dus ben ik niet aan de slag gegaan aan de draaitafel. Wel heb ik ze helemaal zelf ontworpen en zijn ze speciaal voor Hebbers gemaakt door pottenbakker Paul Werner. In deze blog geef ik je een kijkje achter de schermen en laat ik zien hoe de eigen Hebbers mokken tot stand zijn gekomen!

Hebbers mokken: het ontwerp 

Een paar weken voordat Paul voor mij aan de slag ging, hadden we een afspraak in zijn atelier. Daar heb ik gekeken wat er mogelijk was, welk kopje er lekker vasthield, hoe groot en breed ze moesten zijn, wat voor soort randje erop moest komen en uiteraard de kleur. Ook keken we naar de mogelijkheid om een oor aan de mok te plaatsen.

Na het doornemen van alle opties stond het ontwerp voor de Hebbers mokken, maar de kleur vond ik toch nog lastig. Natuurlijk moest het bij de nieuwe collectie passen, maar omdat een mok wordt geglazuurd weet je nooit hoe de kleur er uiteindelijk precies uitziet. Uiteindelijk ben ik heel blij met de kleuren en past het perfect bij de gehele collectie.

Aan de slag

Toen ik alles bepaald had, ging Paul aan de slag. Het maken van mokken is een vrij arbeidsintensief traject. Allereerst draait hij van klei alle mokken in de vorm die ik heb gekozen. Hierbij wordt rekening gehouden met dat de mok goed staat en of hij een fijne drinkrand heeft. Ook zet Paul tijdens dit proces gelijk zijn initialen erin. Er moet rekening gehouden worden dat elk kopje nog iets krimpt dus dat ze iets groter gemaakt worden. Daarna moeten de mokken een week goed drogen voordat ze gebakken kunnen worden. 

De mokken van Hebbers bakken en glazuren

Als de mokken na een week zijn gedroogd, gaan ze de oven in om uit te harden. Ze hebben dan nog steeds geen kleur en zijn ook niet geglazuurd. Het glazuur zorgt voor dat gladde, glimmende en beschermende laagje op de mok, maar dat gebeurt dus in twee fases.

Eerst komt een transparante glazuurlaag op de mok. De mokken worden dan weer op hoge tempratuur gebakken, zodat het glazuur uithardt. Daarna komt de glazuurlaag die ook de kleur bepaalt. Dat kleuren gebeurt door chemicaliën (oxides) toe te voegen aan het glazuur. IJzeroxide zorgt bijvoorbeeld voor een rode kleur en koperoxide voor een groene of blauwe kleur. Hoe de kleur eruit komt te zien, is verder afhankelijk van de tempratuur en het zuurstofgehalte in de oven. Er moet dus een goede mix van oxides gemaakt worden en dan is het ook nog afhankelijk van externe factoren. Als de tweede glazuurlaag erop zit, worden de mokken voor de laatste keer op hoge tempratuur gebakken.

MET ALS RESULTAAT…


DEZE GEWELDIGE MOKKEN!

De gele en rood/roze kleur passen perfect bij de gehele collectie van Hebbers. Ik heb er bewust voor gekozen om geen oor aan de mok te laten maken, zodat je de mok lekker met twee handen eromheen kan vasthouden. De mokken kunnen gewoon in de vaatwasser en magnetron en er past meer dan genoeg thee of ander drinken in. Ze zijn namelijk groot genoeg voor ongeveer 200 ml.

De mokken zijn in Nederland en op een duurzame manier geproduceerd. Omdat de mokken handgemaakt zijn en dus geen enkel kopje precies hetzelfde is, zijn ze ook nog eens uniek. Zo kan bij de ene mok de kleur wat feller dan bij de ander zijn, of is de een net iets ronder dan de ander. Dit maakt de Hebbers mokken authenthiek en heel erg bijzonder.

De mokken zijn per stuk verkrijgbaar voor € 12,50 of per set van 2 kleuren naar keuze voor € 19,95. De mokken van de relax collectie bestel je hier.