Ik vind beton zo een tof materiaal, maar daarnaast ook een lastig materiaal om mee te werken. Daarom vroeg ik voor deze do it yourself Lisanne van Lief Moment. Ze verkoopt in haar webshop onder andere hele toffe letters van beton, leuk voor bijvoorbeeld op de kinderkamer. Lisanne legt je in deze do it yourself uit hoe je zelf een pennenbak van beton maakt.

Benodigdheden:
• Mal of vorm in verschillende maten, bijvoorbeeld kartonnen melkpakken. Ik heb gebruik gemaakt van een dun plastic soepbakje, maar een milkshake beker zou ook goed kunnen. Let op dat het materiaal wat je gebruikt niet al te dik is en je het kapot kunt maken, zo maak je het voor jezelf makkelijker om uiteindelijk je pennenbakje uit de mal te krijgen.
• Betonmix zonder steentjes
• Water
• Handschoenen
• Een mengbak of emmer
• Extra: Verf en een kwast

Stap 1:
Bereid de mal/vorm voor. Gebruik je plastic, spray dan de vorm even in met een bakspray zodat het iets makkelijker te verwijderen is wanneer het beton droog is. Je kunt je mal/vorm zo groot maken als je zelf wil. Zorg wel dat de tussenruimte niet TE dun is, dan is de kans alleen maar groter dat het breekt.

Stap 2:
Vul je mengbak met de beton mix. Bekijk goed hoe groot je mal is zodat je niet te veel mix gebruikt. Voeg al roerend het water toe tot je een vloeibare beton mix hebt. Wil je weten hoeveel water je precies moet toevoegen? Kijk dan even op de verpakking, want dit verschilt nog wel eens.

Stap 3:
Vul de eerste mal niet direct helemaal tot de rand, want er moet genoeg ruimte zijn voor de tweede mal in het midden. Zodra je de tweede mal in het midden plaatst zie je de betonmix stijgen en kun je het aanvullen tot waar nodig. Laat nu het beton drogen, neem hier ruim de tijd voor. Blijft de binnenste mal niet goed op zijn plek zitten? Dan zou je er iets zwaars in kunnen leggen.

Stap 4: 
Na een aantal uur, als het beton droog is, kun je de vorm in het midden er voorzichtig uithalen. Plaats deze vervolgens ook weer terug. Dit doe je zodat de vorm wat losser zit en zodra het beton helemaal droog is makkelijker te verwijderen is. Laat het nog een paar uur drogen (ik heb het zeker 24 uur laten drogen).

Stap 5:
Is die helemaal droog en goed uitgehard? Dan kan je beide mallen weg halen. Doe dit wel voorzichtig want beton blijft een kwetsbaar materiaal.

Stap 6: 
Wil je je pennenbak helemaal af en persoonlijk maken? Dan kun je hem nog verven. Maak bijvoorbeeld met washitape een scheidingslijn en verf alleen het onderste deel, of natuurlijk gewoon helemaal. Leef je uit!

En dan is je pennenbak helemaal klaar!

Neem eens een kijkje op www.liefmoment.nl voor originele kraamcadeaus en kinderkamer decoraties.

BEKIJK OOK DEZE DO IT YOURSELFS: