Naar mijn mening kan je nooit genoeg tassen hebben (al zal mijn moeder daar anders over denken). En canvas tasjes zijn tegenwoordig helemaal makkelijk om altijd bij je te hebben voor boodschappen of andere geshopte items. Dan hoef je niet voor niets zo een plastic tasje te kopen/vragen. In deze do it yourself gaan we een kaal canvas tasje pimpen met een te gek ombre effect. Doe je mee?


Benodigdheden:
Canvas tasje
Dylon Handwas textielverf (geschikt voor katoen, linnen en viscose)
• Teiltje
• Zout
• Plastic handschoentjes
• Pollepel
• Vuilniszak of tafelkleed (om je vloer/tafel te beschermen)

Stap 1:
Weeg je canvas tasje. Als je er een uit de webshop besteld heb, kan ik je alvast vertellen dat deze 50 gram weegt.

Stap 2:
Was vervolgens je tas met de handwas en zorg dat die nog vochtig is als je er mee aan de slag gaat.

Stap 3: 
Daarna moet je even wat rekenwerk doen. Het zakje van 50 gram textielverf is voor 250 gram textiel. Voor de tas van 50 gram heb je dus maar 10 gram van de textielverf nodig. Ook het water en zout wat op de verpakking van de textielverf wordt genoemd, deel je dus door 5. Je verft natuurlijk niet de hele tas, maar hier kom ik later op terug. De volgende stappen gelden dus bij een tas van ongeveer 50 gram. Wil je zeker weten dat je tas echt een goede donkere kleur krijgt? Dan kun je altijd wat meer verfpoeder gebruiken.

Stap 4:
Vul de bak nu met cira 1,2 liter warm (40°C) water en roer hier 50 gram zout doorheen. Voeg vervolgens 10 gram verf toe en roer alles goed door elkaar.

Stap 5:
Nu ga je je tas er in dompelen. Je begint met het deel die het verst loopt, dus tot over het midden. Hang je tas in de verf en zorg dat de rest van je tas schoon blijft. Roer 15 minuten lang steeds wat door en roer vervolgens gedurende 45 minuten af en toe nog even door. Nu spoel je je tas af in koud water. Let hierbij ook op, dat je alleen de onderkant omspoelt en het niet op het niet geverfde deel komt. De verf geeft namelijk gewoon nog af. Laat de tas nu kort drogen en uitlekken. Zorg wel dat je er iets onder hebt liggen zodat de ondergrond niet beschadigd bij het nadruppelen.


Stap 6:
Zodra de tas wat droger is en nog vochtig ga je verder met de volgende laag. Ik heb de bak met verf niet weggegooid maar gewoon opnieuw gebruikt. Het water is uiteraard niet meer warm maar dit leverde bij mij geen problemen op. Doordat je maar de helft van de tas geverfd hebt, heb je in principe ook nog de helft van de verf over. Je hangt de tas opnieuw in de bak met verf, alleen tot minder ver. Ook dit roer je weer 15 minuten lang steeds wat door en vervolgens roer je gedurende 45 minuten af en toe nog even. En je spoelt het weer uit in koud water.


Stap 7:
Nu ga je de laatste laag doen en die is weer hetzelfde als de bovenste stap, alleen hang je de tas weer minder ver in het verf. Voor het mooiste effect is het elke keer weer belangrijk dat je zorgt dat het schone deel van de tas ook echt schoon blijft en dus niet met vieze handen aangeraakt wordt.

Stap 8:
Als je de tas na de laatste stap weer hebt omgespoeld en helemaal hebt laten drogen. Ga je hem vervolgens nog wassen in warmer water. Ik heb enkel de onderkant gedaan om er zeker van te zijn dat de bovenkant echt mooi wit blijft. Zodra dit helemaal droog was heb ik de tas gestreken om alle kreukels er uit te halen. En vervolgens kan je hem gebruiken! Let op: de tas blijft het mooist bij enkel handwas. In de wasmachine (30°C) wordt de tas vaak toch een beetje kleiner.

Je kan natuurlijk ook iets heel anders dan een tas gebruiken om te verven, zoals dit stoffen zakje die je ook als cadeauzakje of toilettas kunt gebruiken.

Welke kleur ga jij je tas verven?