DIY #1 – Een kaartenrek

Tijdens markten en ladies nights heb je een tafel ter beschikking, de rest regel je zelf. Nu neem ik standaard een aantal kaarten mee want dat hoort nou eenmaal bij Hebbers en zijn jullie dol op. Maar om deze nou gewoon plat op een tafel te presenteren is ook een beetje saai. We kennen natuurlijk allemaal de kaartenrekken van de Hema, maar deze moet je ophangen en dat is net wat ik niet wil. Na wat research zat er maar een ding op en maakte ik een jaar geleden mijn eigen kaartenrek. Ik heb redelijk wat ruimtelijk inzicht dus had al snel uitgetekend hoe ik het wilde.

Dit was uiteindelijk het resultaat zoals onder andere gebruikt op de Huishoudbeurs februari 2018:

Maar er zaten een aantal nadelen aan. De ruimte tussen de rekken was voor het gemak eigenlijk net te klein en de rekken waren om mee te nemen wel wat zwaarder (helemaal met mijn kippenkracht). Dus ik besloot nieuwe rekken te maken en jullie mee te nemen in het proces.

Stap 1: Teken uit hoe je de rekken wilt. Bedenk goed hoeveel kaarten je kwijt wilt. Ik heb zelf de kaarten eerst neergelegd en het toen uitgemeten.

Stap 2: Regel hout op maat. Hier zijn verschillende mogelijkheden voor: je kunt het zelf doen, online bestellen of bij de bouwhal laten doen. Ik ging voor de laatste optie. Ik had een boodschappenlijstje met het volgende:
– 2 grote planken voor de voorkant
– 8 latjes voor erop
– 2 kleine planken voor er achter
– 4 scharniertjes
(en als je dat niet in huis hebt, schroeven, spijkers, houtlijm, schuurpapier, schroevendraaier/boormachine en een hamer)

Ik heb zelf hout gekozen wat mooi glad is en voor mijn doel de juiste dikte heeft.

Stap 3: De volgende stap is het hout netjes schuren zodat je geen splinters aan de zijkanten hebt.

Stap 4: Daarna ben ik gaan opmeten waar precies de plankjes (waar de kaarten op komen te staan) moesten komen. Dit heb ik afgetekend en hier heb ik vervolgens de plankjes met houtlijm op vast gemaakt. Laat dit eerst goed drogen. Toen dit goed droog was, heb ik de plank omgedraaid en voor extra stevigheid de planken met wat extra spijkertjes vast gezet.

Stap 5: Deze stap moet niet, maar met veel kaarten en eventuele wind kan het wel heel handig zijn. En dat is een touwtje voor elke rij spannen. Dit doe je door op de zijkant of achterkant van het rek, op dezelfde hoogte, aan beide kanten een spijkertje te slaan en hier een touwtje omheen te knopen. Het resultaat hiervan zie je op de eerste foto en moet ik dus nog op de nieuwe rekken maken.

That’s it, makkelijk toch?

Wat vind jij van DIY’en? Maak je ook wel iets zelf?